Kombucha - grzybek herbaciany

KombuchaGrzybek herbaciany jest układem symbiotycznych bakterii i drożdży, którego struktura przypomina galaretowaty dysk o kremowym kolorze, przyjmujący kształt naczynia, w którym się znajduje. Napój z Kombuchy charakteryzuje się posiadaniem szerokiego spektrum właściwości prozdrowotnych. Otrzymuje się go w wyniku procesu fermentacji posłodzonej herbaty.

Ciekawy jest również smak kombuchy, przypominający musujące wino jabłkowe. Jego moc oraz stopień nagazowania napoju zależy od czasu przeprowadzanej fermentacji. Jeśli proces trwa zbyt długo, napój przekształca się w ocet, który może być stosowany do takich samych celów jak zwyczajny ocet winny.

"Hodowla" grzybka herbacianego

Do tego celu wystarczy nam grzybek herbaciany - tak zwana matka, szklany słoik, kawałek ręcznika papierowego, gumka, herbata oraz cukier. Herbatę zaparzamy, słodzimy cukrem w ilości 70-130 gram na 1 litr herbaty, studzimy a następnie przelewamy do słoika. Do tak przygotowanego naparu wkładamy grzybka. Słoik zabezpieczamy ręcznikiem papierowym i gumką recepturką (aby mógł zachodzić proces fermentacji musi być stały dostęp powietrza). Należy zwrócić uwagę aby umieszczać go bardziej błyszczącą stroną do góry. Jeśli jednak umieścimy go odwrotnie, również nie stanie się nic złego, grzybek najprawdopodobniej opadnie na dno, jednak nadal będzie przeprowadzał proces fermentacji. Prawidłowo umieszczony grzybek, unosi się na powierzchni herbaty. Przeciętny czas, po którym napój z grzybka herbacianego jest gotowy do picia, wynosi średnio 7 dni. Hodowla powinna być prowadzona w ciepłym miejscu, optymalna temperatura to 25 stopni Celsjusza. Po każdym cyklu fermentacji na naszym grzybku, od góry narasta nowy grzybek, który po jakimś czasie się oddziela. Stary grzybek, posiadający liczne brązowe plamy i przebarwienia, powinien być co pewien czas wyrzucany, zostawiamy wtedy najświeższy grzybek. Po każdym cyklu fermentacyjnym (ok. 7 dni), grzybka myjemy pod bieżącą wodą a następnie wkładamy do nowo przygotowanego naparu herbacianego. Ważne przy tym jest zachowanie higieny, w żadnym wypadku nie wolno dotykać grzybka brudnymi rękami. Nie powinno się też używać do jego hodowli metalowych narzędzi.

Właściwości zdrowotne kombuchy

Kombuchy przypisuje się wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa on na prawidłową pracę układu pokarmowego, działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz przyspiesza perystaltykę jelit, regulując częstość wypróżnień. Grzybek herbaciany wykazuje działanie detoksyfikujące organizm, oznacza to, że odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn, wspomagając przy tym również pracę układu odpornościowego. Odkwasza organizm, przyspiesza metabolizm, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, poprawia stan skóry i wspomaga leczenie chorób dermatologicznych, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Uważa się, że grzybek działa pozytywnie na niemalże wszystkie układy i narządy. Kombucha traktowana jest jako adaptogen, oznacza to, że wpływa na organizm w taki sposób, jakiego dana osoba potrzebuje, np. u osób z nadciśnieniem obniża ciśnienie krwi, natomiast u osób z niedociśnieniem - obniża.

Ilość wypijanego napoju z kombuchy może wynosić od 1 łyżeczki do 150 mililitrów, 3 razy na dobę. Zaczynamy od małych ilości, stopniowo zwiększając ilość wypijanego napoju.

Warto sprawdzić działanie cudownego grzybka na sobie.

Ocena: 5.0

Komentarze