Mleko roślinne - nie tylko dla wegetarian

Mleko roślinneWiele słyszy się ostatnio o mleku roślinnym. Znamy już mleko sojowe, mleko kokosowe, coraz bardziej popularne jest mleko migdałowe oraz ryżowe. Można je pozyskać także.. z kaszy czy nawet maku! Dlaczego stają się tak cenioną alternatywą dla mleka krowiego? Warto poznać zalety mleka roślinnego oraz zastanowić się nie tylko na spróbowaniem go ale nad wprowadzeniem takiego produktu lub produktów do swojego codziennego jadłospisu.

Mleko roślinne i jego zalety

Soja, kokos, migdały… to jednak nadal nie wszystko. Na rynku pojawiają się coraz to nowe odsłony mleka roślinnego, pozyskiwanego z innych produktów. Na popularności zyskuje ostatnio zwłaszcza mleko z orzechów nerkowca, mleko z ziaren orkiszowych, a także ryżu czy kaszy jaglanej. Dlaczego jest takie zdrowe? Przede wszystkim nie zawiera laktozy, jest więc bezpieczne dla wszystkich alergików, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Poza tym, mleka roślinne zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, co jest dobrą wiadomością nie tylko dla osób dbających o linię ale także cukrzyków oraz osób z grupy ryzyka schorzeń układu krążenia. Mleko roślinne, podobnie jak mleko krowie, jest bogate w witaminę D oraz wapń ale są to składniki o wiele bardziej i łatwiej przyswajalne. Pomagają one w utrzymaniu kości w dobrej kondycji oraz zapobiegają osteoporozie. Kolejna zaleta obejmuje obecność w tych typach mleka hormonów roślinnych, które regulują zmiany, jakie zachodzą w organizmie kobiety w czasie menopauzy oraz zmniejszają ryzyko zachorowania przez mężczyzn na raka prostaty. Poza tym, mleko roślinne jest łatwo dostępne. Możemy je zakupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w coraz większej liczbie marketów oraz delikatesów. Praktycznie każdy typ mleka możemy przyrządzić samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób. Przepisy bez trudu znajdziemy w sieci, a domowa produkcja mleka jest zajęciem bardzo przyjemnym.

Mleko sojowe - zdrowe i polecane przez wegetarian

Najbardziej znanym rodzajem mleka roślinnego jest mleko sojowe, bardzo lubiane przez osoby na diecie wegetariańskiej oraz uczulone na laktozę. Powstaje ono poprzez namaczanie ziaren soi. Mleko sojowe jest bardzo zdrowe i smaczne, to tradycyjny, ceniony napój chiński. Z mleka sojowego otrzymujemy też wiele przetworów, w tym serek tofu, który powstaje w wyniku koagulacji tego mleka. Jest on doskonałym dodatkiem do chleba ale i gotowanych mięs czy blanszowanych warzyw. To kolejny, ceniony produkt w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Mleko z orzechów i jego przetwory

Mleko roślinne pozyskujemy z wielu gatunków orzechów. To najpopularniejsze to mleko kokosowe: lekkie i delikatne w smaku, znakomicie sprawdza się w kuchni jako dodatek do kawy ale i składnik zup czy sosów. Mleko kokosowe doskonale czuje się w wersji deserowej, jako dodatek do płatków, budyniu, lodów i innych słodkich potraw. Warto dodawać je także do ciast i wypieków. Z mleka kokosowego pozyskujemy wiele smacznych przetworów, w tym śmietankę kokosową, idealną do zup i sosów. Mleko kokosowe to także znany i ceniony produkt w kosmetyce. Jest składnikiem wielu gotowych kremów i balsamów ale doskonale nadaje się do produkcji domowej roboty kosmetyków. Coraz bardziej znane jest także mleko z orzechów migdałowych, delikatne, lekkie i znajdujące szerokie zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce, podobnie jak mleko kokosowe. Ten typ mleka także pozwala na wyprodukowanie wielu przetworów, w tym smacznej śmietanki migdałowej, kefiru i wielu innych. Smaczne mleko otrzymujemy także z nerkowca, fantastycznie nadaje się jako serek do naleśników, pierogów lub jako dodatek do kanapek czy tostów.

O zaletach mleka z ryżu i kaszy

Mleko roślinne możemy pozyskać także z ryżu oraz wielu gatunków kaszy. Mleko ryżowe jest delikatne, lekkie i bardzo smaczne. Przygotowujemy je poprzez przecieranie przez gazę ugotowanego i zblendowanego ryżu z wodą z dodatkiem soli. Gotowe mleko, czy to kupione w sklepie czy też przygotowane samodzielnie w domu jest zdrowe i bogate w błonnik. Daje uczucie sytości i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Jest doskonałe do sporządzania owsianki, śniadaniowej zupy mlecznej, koktajli i wielu innych. A co z kaszą? Na pierwszym miejscu plasuje się kasza jaglana. Mleko pozyskuje się poprzez blendowanie ugotowanej kaszy z odrobiną wody. Dla ciekawszego smaku można dodać garść orzechów lub ekstrakt waniliowy. Mleko otrzymujemy także z kaszy gryczanej oraz jęczmiennej.

Mleko owsiane, orkiszowe oraz… makowe

Mleko roślinne przygotowujemy również z płatków owsianych poprzez zalanie ich wodą, blendowanie oraz przetarcie przez gazę. Gotowe mleko można posłodzić lub posolić, zależnie od naszych preferencji smakowych. Dokładnie w ten sam sposób przygotowujemy mleko z płatków orkiszowych: zdrowe i bardzo smaczne. Na uwagę zasługuje również mleko makowe, pozyskiwane w procesie mielenia maku. Pozostała papkę warto wykorzystać do smacznego ciasta, które popijemy szklanką gorącego mleka roślinnego.

Mleko roślinne - jaką ma przyszłość?

Prognozuje się, że mleko roślinne, czy to pozyskiwane z soi, z orzechów kokosowych czy z ryżu, będzie sukcesywnie zyskiwać na popularności i to z wielu powodów. Po pierwsze: mleko roślinne jest zdrowe i ma wiele cennych właściwości. Po drugie: wspomaga profilaktykę wielu chorób. Po trzecie, mleko roślinne jest bardzo smaczne, ma szerokie zastosowanie w kuchni ale nierzadko stosowane jest także przy produkcji kosmetyków, również tych domowej roboty. Czwarta zaleta to możliwość przetworzenia tego mleka tak, jak mleka krowiego. Z praktycznie każdego typu mleka roślinnego możemy wyprodukować śmietanę, jogurt i wiele innych, smacznych produktów.

Ocena: 5.0

Komentarze