Styl życia

Czym jest empatia? Definicja, znaczenie. Jak doskonalić empatię?

EmpatiaEmpatia jest ważną i pożądaną cechą, to umiejętność wczuwania się w cudze stany emocjonalne, stawianie się na czyimś miejscu i zrozumienie jego sposobu myślenia. Skąd bierze się empatia, jak się objawia i dlaczego warto ją doskonalić?

Więcej…

 

Asertywność - czym jest? Asertywność w pracy, w związku. Test, trening

AsertywnośćAsertywność to ostatnimi czasy bardzo modne słowo. Pojawia się w kontekście cechy charakteru ale i zdolności, pożądanej w wielu zawodach. Czym jest asertywność i skąd się bierze? Jak można ją doskonalić i kiedy tak naprawdę się przydaje?

Więcej…

   

Melancholia - czym jest? Kim jest melancholik?

MelancholiaMianem melancholii określamy stan przygnębienia i smutku, zamyślenia, refleksji. Wielokrotnie była motywem literackim w dziełach prozy czy wierszach. Nastrojom melancholicznym poddawał się między innymi romantyczny Werter z "Cierpień Młodego Wertera" oraz szekspirowski Hamlet. Czy dziś również mamy skłonności do melancholii? Owszem, czasowe obniżenie nastroju może towarzyszyć każdemu z nas i to z różnych przyczyn.

Więcej…

 

Tężnie solankowe, czyli zdrowie w zasięgu ręki

Tężnie solankoweTężnie solankowe są polską tradycją narodową. Ślady po najstarszych w Europie konstrukcjach tego typu znaleziono bowiem w Inowrocławiu. Według archeologów pracujących przy wykopaliskach, mieszczące się w centralnej części kraju tężnie posiadały 37 metrów długości i blisko 6 metrów wysokości.

Więcej…

   

Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dzieci i młodzieży

Aktywność fizycznaAktywność fizyczna jest podstawowym elementem rozwoju psychosomatycznego człowieka. Na każdym etapie rozwija ona predyspozycje związane z umiejętnościami ruchowymi, zdolnościami motorycznymi czy postawą ciała. Kluczowym elementem wysiłku fizycznego jest ruch mięśniowy.

Więcej…

 

Czym jest zespół metaboliczny? Przyczyny, leczenie, dieta. Otyłość brzuszna

Zespół metaboliczny - otyłość brzuszna u kobietyZespół metaboliczny bez względu na to, że nie jest zakwalifikowany jako jednostka chorobowa, budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy, naukowców oraz dietetyków na całym świecie. Występuje przede wszystkim w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Dane statystyczne pokazują, że dotyka ponad 30% populacji Stanów Zjednoczonych, 11% osób zamieszkujących Japonię i blisko 25% Polaków.

Więcej…