TOP 10 - najpopularniejsze oleje ziołowe w kosmetyce

Olele kosmetyczneWspółczesne kosmetyki coraz częściej produkowane są na bazie naturalnych składników, przy czym miejsce wyjątkowe zajmują tu oleje ziołowe. Dlaczego warto po nie sięgać? Jakie oleje cieszą się największym uznaniem? Oto 10 niezwykłych olejków kosmetycznych, które pozyskiwane są z popularnych ziół i leczniczych roślin.

Olej z aloesu

Wśród miłośników naturalnych kosmetyków aloes zajmuje miejsce bardzo ważne. Dlaczego? O jego popularności decyduje wiele czynników. Olej z aloesu nawilża świetnie skórę i skutecznie wspiera proces jej regeneracji, jest też jednym z najskuteczniejszych leków, dzięki którym w naturalny sposób można walczyć z uciążliwymi podrażnieniami skóry oraz wolnymi rodnikami, będącymi jedną z głównych przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry.

Olej z jagód goi

W naturalnych kosmetykach coraz częściej pojawia się też olej pozyskany z jagód goi. Dla kogo mogą się one okazać cennym wsparciem? Z pewnością dla tych, którzy szukają wsparcia w walce z procesem starzenia się oraz ci, których skóra wymaga dodatkowego nawilżenia.

Olej z młodego jęczmienia

Moda na prowadzenie zdrowego stylu życia sprawia, że młody jęczmień staje się coraz ważniejszym składnikiem zdrowej diety. Warto jednak pamiętać, że i kosmetyki z dodatkiem olejku z tej rośliny, mogą nas naskoczyć swymi niezwykłymi właściwościami. Jakimi? Młody jęczmień to uniwersalny kosmetyk, który może zostać wykorzystany do codziennej pielęgnacji skóry, choć rewelacyjnie sprawdza się też jako składnik odżywek do włosów. Ponieważ oleje ziołowe z młodego jęczmienia rewelacyjnie nawilżają, stosowanie preparatów z takim dodatkiem zalecane jest przede wszystkim osobom z cerą suchą i dojrzałą.

Olej z nagietka lekarskiego

Nagietek lekarski, jako naturalny kosmetyk, świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry szorstkiej i popękanej. Kosmetyki z dodatkiem oleju pozyskanego z tej rośliny pomogą też w walce z podrażnieniami skóry oraz przyspieszą proces jej regeneracji.

Olej z dziurawca zwyczajnego

Dla osób mających problemy z suchą skórą, ten olejek z pewnością stanie się cennym wsparciem. Kosmetyki, w których pojawia się dziurawiec zwyczajny, pozwalają walczyć z takimi problemami, jak przesuszanie się skóry oraz swędzenie. Składnik ten często pojawia się też w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów, choć korzystanie z masek do włosów zawierających taki olej jest też zalecane osobom walczącym z suchym łupieżem.

Olej monoi

Powstający z kwiatów gardenii olej monoi to naturalne rozwiązanie wielu problemów dermatologicznych. Jak działa ten niezwykły kosmetyk? Olej monoi nawilża i odżywia skórę, dzięki czemu rewelacyjnie sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej. Kosmetyki z jego dodatkiem wykazują się również działaniem łagodzącym oraz przeciwzapalnym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby mające problemy z podrażnioną skórą.

Olej z arniki

Arnika, jako roślina kosmetyczna, od lat jest z powodzeniem stosowana przez miłośników naturalnej pielęgnacji ciała. Olej pozyskany z kwiatów tej rośliny przyciąga pięknym zapachem oraz niezwykłymi właściwościami. Kosmetyki wzbogacone wyciągiem z arniki rewelacyjnie sprawdzają się w walce ze stanami zapalnymi, zanieczyszczeniami skóry oraz z podrażnieniami. Korzystanie z nich zalecane jest też tym osobom, które mają problemy z pękającymi naczynkami krwionośnymi i tzw. pajączkami.

Olej ze słonecznika

Olej ze słonecznika w naturalnej kosmetyce nie bez powodu zajmuje ważne miejsce. Jest on przecież rewelacyjnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, a kosmetyki z jego dodatkiem wygładzają i zmiękczają skórę. Olej ten ceniony jest również ze względu na swe przeciwzapalne właściwości, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków przeznaczonych do codziennej pielęgnacji cery mieszanej, tłustej i zanieczyszczonej.

Olej z kasztanowca

Olej z kasztanowca jest źródłem wielu cennych dla zdrowia skóry kwasów tłuszczowych, dzięki czemu rewelacyjnie sprawdza się jako składnik kosmetyków nawilżających. Olej ten może być jednocześnie wykorzystywany jako dodatek do preparatów stosowanych do walki ze stanami zapalnymi oraz mających pomagać w leczeniu obrzęków.

Olej z morszczynu pęcherzykowatego

W jaki sposób olej z morszczynu pęcherzykowatego może poprawić stan naszej skóry? Dzięki zawartości sporej ilości witaminy E, kosmetyki z takim dodatkiem rewelacyjnie sprawdzają się w pielęgnacji cery dojrzałej. Z kosmetyków takich można też korzystać w chwili, gdy głównym problemem jest cellulit.

Choć postęp w świecie nauki pozwala nam korzystać z innowacyjnych preparatów do pielęgnacji skóry i włosów, kosmetyki naturalne wciąż cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic w tym dziwnego. Wszak oleje ziołowe mogą się okazać skutecznym, a przede wszystkim w pełni naturalnym sposobem na rozwiązanie wielu problemów z wyglądem zewnętrznym.